Etsi rauhaa

 

Varo kieltäsi,

älä päästä huulillesi petoksen sanaa. (Ps 34:14)

 

Sinä, joka janoat elämää ja kaipaat hyviä päiviä elämääsi, karta pahaa ja tee hyvää, etsi rauhaa. Rauhaa me kaikki toivomme tässä kuolevan lihan maailmassa, hauraiden kehojen elämässä, tässä valheiden turhuudessa. Etsikää rauhaa, te jokainen. Etsi rauhaa, kulje rauhan jäljissä.

Mistä rauhan löydän? Mihin sitä seuraan? Mihin se on mennyt? Missä rauha nyt on, jotta sitä seuraisin. Rauha on kulkenut sinun kauttasi, vaikka ei jäänytkään sinuun viipymään. Ketäkö tässä puhuttelen? Puhun koko ihmissuvulle, en kenellekään yksittäiselle ihmiselle, vaan kaikille ihmisen lapsille. Rauha on kerran kulkenut meidän lävitsemme. […] Mutta minne rauha on sitten mennyt? Ensin sinun tulee nähdä, mikä rauha on, sitten mihin se on mennyt, jotta voisit kulkea perässä.

Mikä rauha on? Kuule apostolia. Hän puhuu Kristuksesta: Kristus on meidän rauhamme. Hän on tehnyt nämä kaksi ihmisryhmää yhdeksi (Ef. 2:14). Rauha on siis Kristus. Mihin hän on mennyt? Hänet on ristiinnaulittu, haudattu, hän on noussut kuolleista, astunut ylös taivaisiin (Apostolinen uskontunnustus). Siinä sinulle rauhan kulkema tie. Miten siis voit seurata häntä? Niin, että ylennät sydämesi. Kuule, miten seuraat rauhaa. Kuulet reitin joka päivä aivan lyhyesti, kun sinulle lauletaan: Ylentäkää sydämenne. Ajattele sitä syvemmin, niin seuraat rauhaa.

Ajattele sanoja myös laajemmin, jotta seuraat todellista rauhaa; omaa rauhaasi; sitä rauhaa, joka kärsi sodan sinun puolestasi; rauhaa, joka kärsiessään sotaa puolestasi rukoili rauhaa vihollisilleen ja sanoi ristillä riippuessaan: Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät. (Luuk. 23:34). Oli sota, ja rauha valui alas puusta. Rauha valui alas, mutta entä sen jälkeen? Se astui ylös taivaisiin. Etsi rauhaa – mutta miten voit seurata häntä sinne?

Apostoli vastaa: Jos siis teidät on yhdessä Kristuksen kanssa herätetty kuolleista, niin tavoitelkaa sitä mikä on ylhäällä, missä Kristus istuu Jumalan oikealla puolella. Ajatelkaa sitä mikä on ylhäällä, älkää sitä mikä on maan päällä. Tehän olette kuolleet, ja teidän elämänne on Kristuksen kanssa kätketty Jumalaan. Kun Kristus, teidän elämänne, ilmestyy, silloin tekin ilmestytte hänen kanssaan kirkkaudessa. (Kol. 3:1–4)

Näettekö? Nuo ovat ne hyvät ajat. Janotaan niitä! Ne ovat elämän tarkoitus. Niiden vuoksi on pysyttävä rukouksessa ja autettava lähimmäisiä laupeudentöillä.

 

sermo 25, 7

(Kuva: CNN, ”Ukrainalaisia ihmisiä polvistuneena rukoukseen Harkovan kaupungin aukiolla”)


Jaa tämä artikkeliLisää artikkeleita: