Uudenvuoden lupaukset

 

Luuk. 2:41–52

 

Hyvää uutta vuotta kaikille! Vuoden vaihtumisessa toiseksi on jotakin kiinnostavaa, vaikka jokainen järkevä ihminen tajuaakin, että elämä jatkuu aika lailla samaan malliin, vaikka päiväyksessä numero muuttuu. Silti tyypit listaavat nyt pää höyryten somessa saavutuksiaan, lukemiaan kirjoja, ottamiaan kuvia, ja tekevät tiliä menneen vuoden tapahtumista. Presidenttikin pitää aina vuoden alkaessa vakavan puheen.

Evankelista Luukas antaa tänään ainutlaatuisella kertomuksellaan kolme pro tipsiä eli hyvää vinkkiä alkaneelle vuodelle. Ota tipsit onkeesi ja tee niistä halutessasi vaikka uuden vuoden lupaukset!

 

MIHIN TAHTOISIT MATKUSTAA?

 

Ensimmäinen Luukkaan tipsi koskee matkakohteita. Ehkä tylsin ja mälsin asia tässä surkeassa tautiseikkailussa on se, että ei voi matkustaa minnekään tai ainakin se on tosi hankalaa. Minusta matkustaminen on hauskaa ja olisin koronan aikana jo halunnut matkustaa vaikka minne: Kyprokselle, Norjaan, Israeliin, Belgiaan, vain muutaman esimerkin mainitakseni.

Mihin sinä tahtoisit matkustaa, jos rajoituksia ei olisi?

Teen jatkokysymyksen. Kun tulet sinulle uuteen kaupunkiin ulkomailla tai Suomessa, mihin menet siellä ensimmäisenä? Mikä on turistina ensimmäinen kohteesi?

Minulla kohteita on ensimmäisen ja toisen päivänä aikana kaksi tai kolme. Ensin menen kaupungin puutarhaan tai viheralueelle, etenkin jos tiedän, että kaupungissa elää jokin lintulaji, joka olisi mukava nähdä. Pääsin lokakuussa käymään Barcelonassa ja kipitin ihan ensimmäisenä Parc de la Ciutadellaan, koska tiesin siellä elävän munkkiaratteja. Ne oli pakko nähdä! Toinen kohteeni olikin se toinen oma perusvalintani, kun menen johonkin minulle uuteen kaupunkiin: Catedral de Barcelona, kirkko torin laidalla. En mene kirkkoihin, koska olisin jotenkin erityisen hurskas, tai koska ne kiinnostaisivat minua jotenkin tiedollisesti, akateemisesti. En muista yhtään, millainen vaikkapa Barcelonan katedraalin sisätila oli, muuta kuin että sen yhteydessä olevan luostarin sisäpihalla oli hanhia. Kirkkoihin on helppo mennä. Kaiken matkajännityksen ja sähellyksen keskellä on mukava mennä rakennukseen, jossa on paljon tuttua ja usein melko hiljaista. Ja monet vanhat kirkot ovat hyvin kauniita. Jos siis tulisin turistina Turkuun, minut löytäisi joko Ruissalosta tai Turun tuomiokirkosta.

On aika mukava siis lukea kertomusta Jeesuksen lapsuudesta ja todeta, että kerrankin ollaan Jeesuksen kanssa samiksia, samoilla linjoilla. Joosef ja Maria etsivät 12-vuotiasta poikaansa kolmatta päivää ties mistä leikkikentiltä, lelukaupoista ja shawarma-kojuista, kunnes hoksaavat etsiä Jerusalemin suuresta temppelistä ja sieltä poika löytyy, Jumalan huoneesta.

Temppeli onkin Uuden testamentin teksteissä yllättävän suuressa osassa. Jo juuri ennen tämän päivän kertomusta Luukas on tallettanut toisenkin välähdyksen Jeesuksen lapsuudesta, ja kuinka ollakaan, sekin sijoittuu temppeliin. Näin Jeesus-lapsen elämän hetket ovat hänen syntymänsä Betlehemissä, hänen ensimmäinen käyntinsä poikavauvana Jerusalemin temppelissä ja nyt 12-vuotiaana vähän ennen bar mitsvaa, taas temppelissä. Temppelin alueelle Jeesus palaa jälleen kaikkien evankeliumien lopussa, mutta ei siitä tänään enempää! Jos sitten uskaltaudut Vanhan testamentin viidakoihin, siellä temppeli vasta onkin keskellä – suuri Jumalan asunto, sen kivet ja muurit ja veretseisauttavat äänet ja musiikki. Ja jos jokin Jumalan kansan kauhea vihollinen halusi iskeä juutalaisia suoraan sydämeen, hän iski temppeliin: joko tuhoamalla sen tai saastuttamalla sen turmion iljetyksellä.

Matkalla temppeliin on laulettu psalmeja, ja erityisesti psalmeista matkalauluja, nousun lauluja:

Ilo valtasi minut, kun kuulin sanan:

Me lähdemme Herran huoneeseen!

Nyt seisomme porteillasi, Jerusalem.

Jerusalem, olet kaupunkimme,

tänne kansamme kokoontuu,

tänne vaeltavat heimomme, Herran heimot,

täällä, niin kuin on säädetty,

Israel kiittää Herran nimeä.

Ps 122

 

Kun Jeesus lapsena tulee Jerusalemiin, hän hakeutuu temppeliin, Isänsä taloon. Mitäpä jos tämä olisi Luukkaan ensimmäinen pro tips uudelle vuodelle: mene tämän vuoden aikana niin usein kuin mahdollista siihen rakennukseen, mistä löydät Jeesuksen. Erään facebook-kaverini seinällä oli uudenvuodenlupaus, joka oli tosi suorasukainen: ”Menen tänä vuonna joka pyhänä kirkkoon.” Usutan ja yllytän: tee sinäkin niin. Sen lupauksen avulla et tule laihemmaksi, älykkäämmäksi, ahkerammaksi, etkä ehkä edes hurskaammaksi, mutta yksi on varmaa: saat olla siellä, missä varmasti on Vapahtaja. Ei mitenkään huono juttu! Jos alkavasta vuodesta tulee yhtä kurja tai kaksi kertaa kurjempi kuin vuodesta 2021, niin eikö ole parasta, jos sitä saa elää niin, että on säännöllisesti siellä, missä Jeesus, Vapahtaja?

 

QUAERITE FACIEM EIUS SEMPER

 

Jos kysyisin sinulta nyt viisi minuuttia evankeliumitekstin lukemisen jälkeen, mitä Jeesus teki temppelissä, niin muistaisitko tarkalleen vastauksen?

Vastaus on: ”kuunteli heitä ja teki heille kysymyksiä” (ἀκούοντα αὐτῶν καὶ ἐπερωτῶντα αὐτούς).

En ole mikään What Would Jesus Do-moton suuri ystävä, koska se motto vie minut aika pian mahdottoman eteen. Mutta tänään Luukkaan kertomuksessa Jeesus tarjoaa jo toisen kerran hyvän mallin alkavalle vuodelle: kuunnella ja kysellä. Tämä oma barbaarinen aikamme on kehittänyt tiedon ja viisauden kartuttamiseen oman surkean mallinsa ja se on tee-se-itse-tietosi. Kylläs sen nyt olet jo nähnyt, mihin se johtaa, kun me kaikki alamme olla Kaikkien Alojen Erityisasiantuntijoita. Se johtaa suureen typeryyteen, taikauskoon ja pimeämpään aikaan kuin keski-aika ikinä olikaan. Mutta se mikä pätee tieteeseen ja lääketieteeseen, pätee myös hengelliseen viisauteen ja ymmärrykseen. Se karttuu kuuntelemalla ja kyselemällä. Tänään lihavoin erityisesti tuon kysymisen (ἐπερωτῶντα). Kautta kristinuskon pitkän historian kysyminen ja etsiminen ovat olleet hengellisen viisauden hankinnan perusmenetelmä. Jos olet katsellut postmoderneja typeriä amerikkalaisia massaviihdesarjoja, niissä uskotellaan, että kristinusko on kaiken kyselemisen, tutkimisen, kyseenalaistamisen ja koettelemisen taantunut vihollinen. Suu kiinni, aivot narikkaan ja usko mitä sinulle paasataan! Väite on jo historiallisena väitteenä mitä älyttömin. Vuonna 2022 Jeesuksen malli temppelissä onkin tosi hyvä pro tips uuden vuoden päätökseksi: koettele ja kysele, etsi alati uskon perusteita ja niiden myötä Herran kasvoja. Näin Psalmi 105 kehottaa:

Turvautukaa Herraan ja hänen voimaansa,

etsikää aina hänen kasvojaan.

Quaerite faciem eius semper.

Kysykää, hakekaa, tutkikaa, lauletaan latinaksi tuota kaunista psalmia, ja luetellaan Jumalan tekoja historiassa.

Tee vuonna 2022 kuten Jeesus-poikanen temppelissä: kuuntele, mutta muista myös kysyä, märehtiä, pureskella.

 

KONSERVATIIVI

Vielä on jäljellä Luukkaan kolmas ja viimeinen pro tips vuodelle 2022. Se löytyy kertomuksemme viimeisistä sanoista, joissa kerrotaan Mariasta jouluevankeliumista tutuin sanoin: Kaiken, mitä oli tapahtunut, hänen äitinsä kätki sydämeensä. Syyttäkää tätä korkeaa joulun aikaa, mutta haluan taas kertoa, miten tämä lause kuuluu latinaksi, alempien enkelten kielellä: mater eius conservabat omnia verba haec in corde suo. Conservabat, talletti!

Lapsena pidin kamalasti kirjoista, missä jokin jyrsijäperhe keräsi talven varalle hurjat määrät hilloja, hunajoita, purnukoita, pähkinöitä, rusinoita, puolukoita, mustikoita ja juolukoita. Koko ison kirjan iso aukeama oli täynnä yksityiskohtaisesti piirrettyjä huoneita ja joka huoneessa monta hyllyä ja joka hylly notkui talteen kerättyjä herkkuja kovan talven varalle. Isompana luin tietysti nautiskellen Veikko Huovisen Hamsteria ja aikuisena kuuntelen mielelläni Riston Valintaa, missä Risto Nordell kertoo, kuinka säilötään silakkaa eri muodoissa. Talletetaan, hamstrataan, kerätään varastoon pimeän ja kylmän, armottoman ajan varalle. Vielä tänäkin päivänä yksi suurimpia ilojani on koota puuvajaani tiivitä, kuivana kilahtavia koivuhalkoja, miehenkorkuisia pinoja, rivejä toisensa perään.

Juuri tätä Jeesuksen ihana äiti Maria tekee, panee joka sanan talteen tulevien päivien varalle. Näin hän antaa meille tänään viimeisen hyvän vinkin vuodelle 2022. Ota talteen jokainen Jumalan sana kuin kallis hunajanpisara, ahmi se syliisi, kääri sydämesi alle, vie omaan varastoosi kuin arvokas herkku. Sitten kun tulee kylmä ja kauhea päivä, ja niitäkin tänä vuonna tulee, hae sydämesi kellarista vaikka niitä sanoja, talteenpantuja, joita olet tänä jouluna kuullut rakkaasta Jeesus-lapsesta, hänestä, joka on syntynyt tänne, eläinten kaukaloon heinien päälle meidän kuninkaaksemme ja Vapahtajaksemme.

Luukkaan kolme pro tipsiä vuodelle 2022 olivat siis:

  1. Matkusta usein siihen taloon, missä Jeesus on.
  2. Kuuntele ja kysele, niin tulet viisaaksi.
  3. Talleta herkut pahan päivän varalle.

 

 


Jaa tämä artikkeli



Lisää artikkeleita: