Me saimme katsella


Joh. 1:1–14 Miten usko tehdään? Johanneksen evankeliumin korkeat ja kauniit ensimmäiset jakeet kätkevät sisäänsä koko kristillisen uskon yksinkertaisimman asian. Johanneksen evankeliumi vastaa tänään yhdellä ja kahdella sanalla kysymykseen: Mitä usko on? Miten usko tehdään? Miten minä saisin uskon onnistumaan? Tosi usein ja tosi uskovaisetkin luulevat väärin, että kun uskon, silloin teen jotain ja olen aktiivinen. Rippikoulussa opetan kokonaisen viikon, että…

Neitsytäidin kehtolaulut


Matt. 1:18–24 Vaarojen Maria Uutinen kertoi (Yle 11.12) : ”Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on jatkunut yli yhdeksän kuukautta. Se tarkoittaa, että viime viikkoina ovat syntyneet Ukrainan ensimmäiset niin sanotut sotavauvat. Sotavauvoiksi on sanottu niitä vauvoja, joiden äidit ovat tulleet raskaaksi sodan aikana tai juuri ennen sen alkua. Yksi heistä on viikko sitten läntisessä Lvivissä syntynyt Sofia. Hänen äitinsä Inna kertoo olevansa ennen kaikkea…

Onpa taivaassa tarjolla


Luuk 12: 35–40 Osalliksi taivaan juhla-ateriasta Me kiitämme sinua tästä lahjasta ja rukoilemme: Tee meidät kaikkien pyhiesi kanssa osallisiksi myös taivaan juhla-ateriasta. Jos olet käynyt ehtoollisjumalanpalveluksessa, olet saattanut kuulla tämän rukouksen sanat. Taivaan juhla-ateria! Se on aika kaunis ja hieno sana. Kun tässä elämässä pääsemme oikein mukaviin ja hienoihin juhliin, harvoin siellä istutaan kuivin suin ja kuunnellaan vain pitkiä puheita…

MasterChef Wittenberg


Joh. 4:46–53 Kolmen ruokalajin uskonpuhdistuspäivällinen Kun eilen kerroin iltamessun päätteeksi, että tervetuloa kirkkoon tänään, kun on Uskonpuhdistuksen muistopäivä, tein virheen. Olin urpo ja muistin väärin. Tosiasiassa Sudenpentujen kirkkokäsikirjassa lukeekin Reformaation päivä. Uskonpuhdistus on ymmärrettävää suomea, joka hyvin kertoo, mistä siinä Lutterin hommassa oli oikein kyse. Sisäsiistin diplomaattisessa ja kosmopoliittisessa maailmassa uskonpuhdistus onkin vaihtunut nyt reformatointiin ja sen sellaiseen hienouteen. Minä…

Pelon vinttikoirat


Luuk. 17:11–19 MITÄ TÄNÄÄN PELKÄISIT? On olemassa sellainen väite, että teini-iässä ja nuorena aikuisena elää kuolemattomuuden ja voittamattomuuden illuusiossa. Siksi parikymppiset miehet ovat niin hyviä sotilaitakin, hehän ajattelevat, etteivät kuole koskaan. Kuten kaikki jyrkkärajaiset väitteet, tämäkin ajatus on tosielämässä aika harvinainen. Mutta muistan kyllä, että nuorena oli aika helppo nähdä elämä ainaisen hauskana paikkana, missä ei vuosia ja päiviä laskea…

Kurjuuden kruunajaiset


Luuk. 10:25–37 ”MINÄ RAKASTAN KOKO MAAILMAA” Jeesuksen esikuva velvoittaa meitä näkemään jokaisessa ihmisessä lähimmäisen. Kristukselta saamme myös voiman hyviin tekoihin lähimmäistemme hyväksi.  (Kirkkokäsikirja) Tiedättekö mitä? Aina kun kuulen sanan ’lähimmäisenrakkaus’, vaikkapa niinkin hyvässä ja suositeltavassa niteessä kuin Kirkkokäsikirja, heitän päätäni hiukan taapäin ja minulta pääsee epätoivoisen uupunut, kyllästynyt voihkaisu. En keksi kovin äkkiä sanaa, josta kukaan ei ole eri mieltä,…

Saarna ihmeellisistä sanoista


Luuk. 5:1–11   Tämä on saarna ihmeellisistä sanoista. Löydämme pian yhdessä aamun evankeliumitekstistä kolme kertaa ihmeelliset sanat. Ensiksi täyttyneen lupauksen sanat, sitten aivan liian kirkkaat sanat ja kolmanneksi kuolemaan saakka uskolliset sanat.     Ihmeelliset sanat I: Täyttyneen lupauksen sanat  Joka on ehtinyt viime päivinä seuraamaan kotimaista mediaa, on voinut seurata uskomatonta sivistyksen ja villin luonnon rajapintaa: ihmisen ja kesyttämättömän eläimen kohtaamista.   Haminassa…

Paisteeseen


Joh. 15:26–16:4 Saaronin lilja Ei vertaistasi sulle, sä lilja Saaronin. Suo armos lahjat mulle ja kaste Siionin. Kun Henkes virvoituksen vain sielu saanut on, keväisen kaunistuksen se saa kuin Libanon. Suvivirren viides säkeistö on kuin kallis jälkiruokaviini, kauniin värinen, makea, hedelmäinen ja kukkainen. Mutta mistä ja kenestä siinä oikein lauletaan? Kauheiden katovuosien, nälänhädän ja hirmuisen kuolevuuden keskellä 1600-luvun lopulla on…

Mitä on manikealaisuus?


Vuosina 428–429 Augustinus kirjoitti lyhyen käsikirjan harhaopeista (de haeresibus). Kirja oli tilaustyö: kartagolainen diakoni Quodvultdeus oli pyytänyt Augustinusta laatimaan ytimekkään ja kätevän oppaan erilaisista harhaopeista. Augustinus vastasi Quodvultdeuksen pyyntöön pienellä viiveellä ja epäröinnin jälkeen. Augustinus kirjoitti ensin yhden kirjan mittaisen luettelon erilaisista harhaopeista aina alkuseurakunnan ajoista omaan aikaansa asti. Hänen tarkoituksenaan oli laatia vielä toinen kirja, jossa hän olisi pohtinut…

Rakas kirkko, terveisiä Marialta!


Luuk. 1:26–38   MARIAN YLISTYSLAULU   Kun kristikunnan päivä vaipuu iltaan, vesperissä, illan rukoushetkessä lauletaan tai lausutaan Magnificat, Marian ylistyslaulu. Sitä ei tänään kuultu evankeliumissa, mutta pian enkeli Gabrielin uutisten jälkeen Maria, Herran piikanen, laulaa sen Elisabethille: – Minun sieluni ylistää Herran suuruutta, minun henkeni riemuitsee Jumalasta, Vapahtajastani, sillä hän on luonut katseensa vähäiseen palvelijaansa. Tästedes kaikki sukupolvet ylistävät minua…